Tipuri de tequila

             Există două categorii de bază de tequila: mixtos Agave si 100%. Mixtos utilizeaza până la 49% alte zaharuri în procesul de fermentare, iar agave preia restul. Mixtos utilizeaza atât glucoză şi fructoza din zaharuri .                                                                    Tequila 100% agave, Blanco sau Plata este mai aspra, cu arome indraznete, în timp ce Reposado şi Anejo este mai lina, mai subtila şi mai complexa. Ca şi în alte bauturi alcoolice, care sunt odihnite, în butoaie, tequila isi ia aroma, în acelasi timp devenind mai consistenta. Distincţia aroma majoră cu 100% agave este ingredientul de bază in tequila, care este mai mare pentru băuturile spirtoase vegetale fata de cele din cereale (şi, de multe ori mult mai complex).                                                                    Tequila este, de obicei îmbuteliată într-una din cinci categorii:                                                                                                         Blanco ( "alba") sau Plata ( "argintie") – bautura alba,  îmbuteliata sau depozitata, imediat după distilare sau odihnita mai puţin de două luni în oţel inoxidabil sau butoaie de stejar neutre;                                                                                                            Joven ( "tinera") sau Oro ( " aurie") - este rezultatul amestecului dintre  Tequila argintie cu Tequila Reposado şi / sau Anejo şi / sau extra Anejo ;                                                                            Reposado ( "odihnita") - în vârstă de cel puţin două luni, dar mai puţin de un an in butoaie de stejar;                                                 Anejo ( "în vârstă" sau "vintage") - în vârstă de cel puţin un an, dar mai mult 3 ani în butoaie de stejar;                                     Anejo Extra ( "de varsta extra" sau "varsta ultra") - în vârstă de un minim de trei ani în butoaie de stejar. Această categorie a fost înfiinţată în martie 2006.
            Tequila reposado poate fi odihnita în butoaie sau butoaie de fel  mari de 20000 de litri, care să permita imbogatirea cu arome coplexe. Unele reposados pot fi, de asemenea, invechite in butoaie de lemn  noi pentru a obţine acelaşi aroma si linistire, trebuie odihnite dar în mai mult timp.                                                                                                                 Tequila añejos este odihnita de multe ori în butoaie care au fost anterior folosite pentru tequila reposados. Butoaie nu pot fi mai mari de 600 de litri, cu toate că majoritatea sunt stocate în butoaie de aproximativ 200 de litri. Multe dintre butoaiele folosite sunt de la distileriile  de whisky sau de distilerii de bourbon din America. Tequila  anejo poate fi scoasa din butoaiele de lemn si plasata în rezervoarele de oţel inoxidabil pentru a reduce cantitatea de vapori care pot apărea în butoaie.                                                      

Niciun comentariu: