Estetica bauturilor - vinul si berea

Alimentele vor fi intotdeauna o chemare pentru Ferran Adria, dar el a luat cateva masuri decisive in lumea bauturilor incepand un parteneriat cu o bere spaniola. Cand a fost intrebat despre relatia dintre mancare si bautura, Ferran parea ca nu este pasionat, dar cand a fost impins sa aiba un punct de vedere, a rostogolit cu entuziasm o multime de cunostinte. La restaurantul lui din Barcelona s-a lucrat la stabilirea relatiei dintre mancare si bautura. Vinul si berea era evident sa mearga cu fiecare fel de mancare, pana la urma ce alte bauturi ar fi putut sa fie asociate cu bucataria lui ? Cocktail-urile, daca ne referim la o Caipirinha este prea dulce si prea mare ! Ceea ce este nevoie este ceva conceptual similar cu un cocktail, dar diferit. Acesta este cel mai interesant lucru din lumea gastronomica. Daca privim lucrurile de aproape, aflam ca aceste priviri nu le aveam inainte. Ce altceva mai putem bea ? Berea spaniola a fost in fruntea miscarii stabilimentelor de tip tapas, Ferran se simtea atras de asa ceva. Somelierii sai au lucrat cu brandul acestei beri spaniole pentru a crea o bere care sa insoteasca haute cuisine. Se poate crea o bere pentru farfurii rafinate ? Dupa ce s-a dus la un restaurant din Londra a avut parte de farfurii incantatoare. A fost fericit si multumit de toate farfuriile, dar apoi a cerut o bere. Bausera un vin spumant foarte placut turnat in pahare flute si sticla de bere pe care a primit-o a fost una de supermarket. Era normal sa se intalneasca cu asa ceva, dar cel putin berea ar fi trebuit turnata intr-un pahar placut. Contrastul dintre bere si sampanie era ridicol.