Barmanul serveşte băuturi în spatele unei tejghele într-un bar, pub, cârciumă. Barul include de obicei băuturi alcoolice, cum ar fi bere, vin, şi / sau cocktail-uri, precum si bauturi racoritoare sau alte băuturilor nealcoolice. Barmanul tinde sa aiba propriul bar sau pur si simplu este un angajat. Barmanul poartă o conotaţie mai puternică de a fi el insusi proprietar. De asemenea barmanii au responsabilitatea in plus fata de bautura-servire :
- ia plata de la clienţi (şi uneori de la chelneri sau chelneriţe);
- menţine ordinea si curatenia sticlelor de alcool cat si celor nonalcoolice, fructelor (decorurilor din fructe) precum şi altor bunuri sau de inventarul din bar ;
În cazul unor unităţi unde sunt servite cocktail-uri, barmanilor li se cere să fie în măsură să amestece în mod corespunzător sute de băuturi diferite.
Barmanii tind sa aiba o imagine publica care contribuie de a reflecta atmosfera de bar. În unele unităţi axat strict pe alimente, barmanul poate însemna un lucrator la toate, dar este invizibil. La cealalta extremă, unele unităţi fac din barman un artist, probabil, să se angajeze în flair bartending sau alte forme de divertisment. Unele baruri ar putea fi cunoscute pentru barmanii care servesc băuturi. In alte baruri, patronii doresc barmanii lor de a fi buni ascultători şi de a oferi consiliere, după cum este necesar. Barmanii buni ofera o constantă clientela, amintindu-i de bautura preferata servita regulat, având parte de recomandări cu privire la localuri de noapte sau alte taxe neoficiale. Ei sunt uneori chemati pentru a furniza răspunsuri intr-o gamă largă de întrebări pe teme cum ar fi cultura generala sau de stare civila a patronilor. În unitatile in care tips-ul este o normalitate, venitul barmanilor depinde de sfaturile pe care le ofera. Barmanii fiind responsabili pentru clienti, acestia confirmand varsta legala inainte de a servi alcool.
Barmanilor le este necesar a beneficia de calificare, ca o condiţie de ocupare a forţei de muncă.
Barmani pot fi completaţi preind ordine fie luate direct de la patronii barului sau prin chelneri şi chelneriţe, care au scopul de a servi comenzi pentru sala. Barmanii verifica identificarea clienţilor aşezati la bar, pentru a se asigura că îndeplinesc cerinţa de vârsta minimă pentru achiziţionarea de alcool şi produse din tutun. Ei pregătesc diferite bauturi, fie îmbuteliate sau turnate, bere si vin sau alte băuturi. Barmanii trebuie să ştie o gamă largă de băuturi, reţete şi să fie capabil să amestece băuturile cu exactitate, cat mai repede şi fără deşeurilor. In afara de amestecare şi de servire a bauturii, barmanii pregătesc decorurile pentru bauturi; menţine un sistem adecvat de furnizare a ghetei, al paharelor si al altor accesorii pentru bar şi păstrează o zonă curată pentru clienţi. De asemenea, ei pot colecta plata operand la casă. Spală paharele şi ustensile, precum şi produsele alimentare pentru a servi clientii aşezati la bar. Barmanii de obicei, sunt responsabili pentru o comanda şi menţinerea unui inventar al bauturilor alcoolice, al combinaţilor, precum şi ale altor bunuri din bar. Barmanii au dreptul de a solicita cartea de identitate consumatorilor.
Majoritatea barmanilor fac servirea interactinand direct cu patronii. Astfel barmanii ar trebui să fie prietenosi şi bucurosi, in timp ce stau de vorba cu clienţii. Barmanii care servesc la baruri si au mai puţin contact cu clienţii. Ei lucrează în baruri mici adesea situate separat de bucatarie in restaurante, hoteluri, cluburi şi în cazul în care numai chelneri şi chelneriţele le dau comenzi. Unele unităţi specializate pe un volum inalt de rulaj al produselor este necesar utilizarea echipamentelor care în mod automat ofera măsuri, prin simpla apasare de buton. Barmanii care utilizează acest echipament trebuie să lucreze rapid pentru a gestiona un volum mare de comenzi şi să fie familiarizat cu ingredientele speciale pentru băuturile comenzii. Majoritatea barmanilor trebuie sa li se potriveasca ca o manusa ceea ce fac individual pentru fiecare comanda.
















































