Bulele sampaniei


             O explozie iniţială, efervescenta se produce atunci când sampania este turnata intr-un pahar uscat, astfel formandu-se bule  imperfecţe în pahar, care faciliteaza forma celulara rămasa in urma procesului de aciditate. Cu toate acestea, după patura iniţială, bulele imperfecte apar în mod natural, de obicei prea mici acţionand în mod constant ca puncte celulare lichidul linistindu-se intr-o nota delicata.                                                                                                                                                                            

Varietetea stilurilor si al strugurilor

             Champagne este singura Denumire de Origine Controlata. Ca regulă generală, struguri utilizati trebuie să fie Chardonnay alb sau negricios  Pinot Noir sau Pinot Meunier.  Cele mai multe şampanii sunt realizate dintr-un amestec de Chardonnay si Pinot Noir, de exemplu, 60% / 40%. Sampaniile Blanc de Blanc, sunt facute din 100% Chardonnay. Posibil cea mai rafinata si cu siguranta cea mai scumpa dintre acestea. Este crescuta dintr-o singura vie  Grand CRU în Le Mesnil-Sur-Oger. Sampania Blanc de Noir este presata din Pinot Noir, Pinot Meunier sau o combinaţie a celor două.                                                         Există mai multe alte soiuri de struguri permise, din motive istorice, cu toate acestea, dar rare în utilizarea curentă. Soiurile cultivate slab (0.02% din total de viţă de vie plantată în Champagne) Arbanne, Petit Meslier şi Pinot Blanc, mai pot fi găsite în producţia de vin moderna. Lista completă a soiurilor reale şi teoretice denumesc  Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Blanc, Arbanne, Petit Meslier, Pinot gris , Pinot de Juillet şi Pinot Rosé.                                                          

Productia de vin "Prestige"

              O producţie de vin de prestigiu este un vin considerat a fi partea de sus a gamei unui producător. Exemple celebre includ Louis Roederer  cu Crystal, Laurent-Perrier cu Grand Siècle, Moet & Chandon ci Dom Perignon, şi Pol Roger prin Cuvée Sir Winston Churchill. Poate că iniţial prestigiului producţiei de vin a fost Dom Moet & Chandon lui Perignon, lansat în 1936 cu recoltă 1921. De fapt, Louis Roederer a fost producătoarul lui Cristal din 1876, dar acest lucru a fost strict pentru consumul privat al ţarului rus. Cristal a fost pus la dispoziţia publicului cu recoltă 1945. Apoi a venit Taittinger cu Comtes de Champagne (prima recoltă 1952), şi Laurent-Perrier cu Grand Siècle "La Cuvée", în 1960, cu un amestec de trei vintages (1952, 1953, şi 1955). În ultimele trei decenii ale secolului al XX-lea, cele mai multe case de sampanie urmand  producţia de vin cu propriul lor prestigiu, adesea numita după oameni notabili pentru acesti producători  (Veuve Clicquot Grande Dame, porecla  văduvei dupa fiu al fondatorului casei ; Cuvée Pol Roger Sir Winston Churchill, numita in cinstea primului ministru britanic şi Laurent-Perrier Cuvée  Alexandra Roze, pentru a numi doar trei exemple), şi prezentate în forme de sticle non-standard (următoarele sticle non-standard aduce Dom Perignon cu 18, design-ului secolul renaşterii).                                                                                                                       

Sampania Blanc de Noir

             Un termen  pentru un vin alb produs în întregime din struguri negru. Este adesea întâlnit în regiunea Champagne,  caz  în care un număr de case au urmat avantajos productia de vin  prestigioasa  Bollinger pentru introducerea  in producţia de vin de Pinot Noir, Pinot Meunier sau un amestec de două (acestea fiind doar două soiuri de struguri negre permisă în cadrul denumirii Champagne COA). Deşi vinul Bollinger este renumit pentru bogăţia sa intensă şi deplină, acest lucru are mai mult de a face cu modul în care strugurii sunt plantati şi  recoltati decât orice alta proprietate intrinsecă a unei sampanii Blanc de Noirs, care adesea este putin diferit de producţia de vin, inclusiv de Chardonnay.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                


Sampania Blanc de Blancs


             Este utilizat pentru a desemna şampanii realizate exclusiv din struguri Chardonnay. Termenul este uneori utilizat în alte vinuri spumante, de obicei, pentru a desemna Chardonnay, orice alt vin spumant făcut din alte soiuri de struguri de culoare albă.                                                                                                

Sampania Rose

             Sampanile din vinurile roze sunt produse fie de a lăsa claritatea sucului strugurilor negri  pentru o scurtă perioadă (cunoscut sub numele de metoda de saigneé) sau, mai frecvent, prin adăugarea unei cantitati mici de vin roşu  Pinot noir. Sampania este de obicei în lumina culorii, chiar dacă este obţinută din struguri rosii, pentru că este extras din suc de struguri printr-un proces blând care minimizează cantitatea de timp,  este cel care dă vinului rosu culoarea sa. Sampania Rosé este una dintre puţinele vinuri care se produc, prin adăugarea unei mici cantităţi de vin roşu în timpul amestecarii. Acest lucru asigură o culoare previzibila, care să permită o culoare constantă de la an la an.                                                                                                      

Concentratia de zahar

              Cantitatea de zahăr care se adaugă, inainte de a doua fermentare şi a imbatranirii variază şi va dicta nivelul dulcetii de sampanie.
             Brut Natural sau Brut Zero (mai puţin de 3 grame de zahăr pe litru)                                                                                                 Extra Brut (mai puţin de 6 grame de zahăr pe litru) Brut (mai puţin de 15 de grame de zahăr pe litru)
             Extra Sec sau Extra Dry (12 - 20 de grame de zahăr pe litru)                                                                                                                Sec (17 - 35 de grame de zahăr pe litru)                                           Demi-sec (33 - 50 de grame de zahăr pe litru)                                                                                                               Dulce (mai mult de 50 de grame de zahăr pe litru)   

Sticlele de sampanie


           Magnum (1.5 litri), Full (0,75 litri), Half (0.375 litri), Quart (0.1875 litru)                                                                                                  Nabuchodonosor ( 15 litri), Balthazar (12 litri), Salmanazar (9 litri), Methusalem (6 litri), Roboam (4,5 litri)  Jeroboam (3 litri)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Sampania este in cea mai mare parte fermentata în două dimensiuni de sticle, sticle standard (750 ml), şi magnums (1,5 L). În general, magnum-urile sunt consideraţe a fi de calitate mai mare, deoarece nu există mai puţin de oxigen în flacon, precum şi volumul  favorizează crearea corespunzătoare de bule. Cu toate acestea, nu există dovezi pentru acest punct de vedere.Dimensiuni mai mari decât Ieroboam (3.0 L), sunt rare. Prima sticla de dimensiune (27 L) din 2002 denumita Melchizedek. Sticlele de dimensiune(30 L) sunt oferite în exclusivitate de către Casa Drappier. Aceleaşi nume sunt folosite pentru sticlele care conţin vin; cu toate acestea Jeroboam, Roboam şi Methuselah se referă la sticla de volume diferite. Dimensiuni unice au fost făcute pentru ocazii speciale şi oameni, exemplul cel mai notabil fiind, probabil, sticla de 60cl.(Imperial pinta) a fost făcuta special pentru Sir Winston Churchill de Pol Roger.                                                                                                                                         

Deschiderea sticlelor de sampanie


             Dopul de pluta poate iesi multumit afară cu un oftat sau o şoaptă. Aroma va fi în mare parte aceiasi, indiferent de metoda utilizată, dar volumul rămas în flacon va fi diferit. Zgomotul şoptit în timp ce se desprinde la deschiderea flaconului este uneori numit "Le soupir amoureux" (şoaptă iubitoare).                            Cu o mare ceremonie cu ajutorul unei  sabii se poate deschide o sticla de sampanie. Aceasta tehnica se numeste sabrage, folosit pentru spargerea pur si simplu al capului sticlei.