In afară de conţinutul alcoolic, vodcile pot fi clasificate în două grupe principale: vodca clara şi vodca cu diferite arome. Vodcile aromatice pot fi diferentiate prin tincturile amare, cum ar fi Yubileynaya Rusesca (vodcă aniversara) şi Pertsovka (piper vodca).
În timp ce majoritatea vodcilor sunt nearomate, multe vodci cu arome au fost produse în zonele tradiţionale ale vodcii, de multe ori ca reteta de casa făcute pentru a îmbunătăţi vodca la gust sau pentru scopuri medicinale. Aromele includ piper rosu, ghimbir, arome de fructe, vanilie, ciocolata (fără îndulcitor), şi scorţişoară. În Rusia şi Ucraina, vodca aromatizată cu miere şi piper (Pertsovka, în rusă, Z pertsem, în ucraineană) sunt, de asemenea, foarte populare. Polonezii şi bielorusii adăugand frunzele de la plante medicinale pentru a produce Żubrówka (poloneza) şi Zubrovka (bielorusă) vodca, cu gust uşor dulce şi cu o culoare deschisa portocalie. În Polonia, o vodca celebra care conţin miere este numita Krupnik.
Această tradiţie a aromei este, de asemenea, răspândită în ţările nordice, în cazul, în care vodca maturata cu plante medicinale, fructe şi condimente este adecvata pentru băuturile puternice din timpul festivitatilor petrecute in miezul verii. În Suedia, există peste patruzeci de soiuri comune de vodci din plante medicinale, vodcă cu aroma. În Polonia există o categorie separată, pentru vodca ca băutura spirtoasa pe bază de fructe, rădăcină, flori, sau extracte din plante, care sunt adesea facute in casa sau produse de distilerile mici . Conţinutul de alcool al acestora este între 15 - 75%. Vodca finlandeza "Finlandia" a fost prima companie de vodcă care a produs vodca aromatizată in masa.


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu