Distilarea si filtrarea vodcii

             O proprietate comună a vodcii produsa în Statele Unite şi Europa este folosirea pe scară largă de filtre înainte de orice procesare suplimentară, cum ar fi adăugarea de aromatici. Filtrarea este, uneori, făcuta în timpul distilarii, precum şi după aceea, în cazul în care vodca este filtrata prin cărbune şi alte mijloace. Aceasta se datorează faptului că legislatia din  SUA şi legislaţia europeană vodcii nu trebuie să aibă nicio aroma distinctiva, caracteristica, culoare sau miros. Cu toate acestea, acest lucru nu este valabil pentru tarile cu traditie in productia de vodcă, multe distilerii din aceste ţări preferă să folosească o distilare precisa, dar cu minim de filtrare, astfel pastrand aromele si caracteristicile unice produselor lor.
            Stapanul distileriei este persoana responsabilă cu distilarea vodcii şi supravegherea filtrarii. Când este facuta în mod corect, o mare parte a filtrarii, "capatul" şi "coada"sunt separate în procesul de distilare prin eliminare. Aceste porţiuni din distilat conţin compuşi de aromă, cum ar fi acetat de etil şi lactat de etil (capetele), precum şi uleiuri de fuzel (cozile), care modifica gustul curat de vodcă. Prin intermediul numeroaselor runde de distilare sau utilizarea a unei fractionari, deja, gustul de vodca este mai bun şi claritatea este îmbunătăţita. În unele distilerii ,cum ar fi romul,  unele capete şi cozi nu sunt eliminate, pentru a da bauturii o aroma unica şi un simt patrunzator.                                                   
Repetarea distilarii vodcii va face ca etanolul sa fie cu mult mai mare decât nivelul legal admis. În funcţie de metoda de distilare şi tehnica distileriei, la final filtrată şi distilata vodca poate atinge 95-96% etanol. Ca atare, majoritatea vodcii este diluata cu apă, înainte
de îmbuteliere. Vodca este distilată până când este aproape in totalitate alcool pur şi apoi indoita cu apă, pentru a obtine in final un alcool conţinanad o aromă unica, în funcţie de sursa de apa.                                                                                                                    

Niciun comentariu: