În Caraibe, fiecare insula sau zonă de producţie are un stil unic. În cea mai mare parte, aceste stiluri pot fi grupate în funcţie de limba tradiţional vorbita. Având în vedere influenţa copleşitoare din Puerto Rico , romul consumat în Statele Unite este produs în stilul vorbitorilor de limba spaniola.
Insulele vorbitoare de limba spaniola şi ţările tradiţionale produc romuri deschise cu un gust destul de curat. Romul din Guatemala , Cuba , Panama , Republica Dominicană , Nicaragua , Puerto Rico , Columbia şi Venezuela sunt tipice de acest stil.
In insulele vorbitoare de limba engleza şi ţările respective sunt cunoscute pentru romul intunecat cu un gust de piua, care îşi păstrează o mai mare valoare de aroma de melasă. Romul din Barbados , Belize , Bermuda , Saint Kitts , Guyana şi Jamaica sunt tipice de acest stil.
In insulele vorbitoare de limba franceza sunt cele mai cunoscute pentru productia lor de rom . Romul, fiind obţinut exclusiv din suc de trestie de zahăr, reţinand o mai mare valoare de aroma originala de trestie de zahăr şi sunt, în general, mai scumpe decat cele pe bază de melasă. Romul din Haiti, Guadelupa, Marie-GALANTE şi Martinica sunt tipice de acest stil. 

Cachaça este un spirit similar cu romul care este produs in Brazilia. Seco, Panama , este, de asemenea, un spirit similar cu romul, dar similar cu vodca, din moment ce este triplu distilat. De Indoneziană licoarea Arrak, este un spirit similar cu romul, care include orez . Mexicul produce o serie de branduri deschise şi întunericate de rom, precum şi altele mai puţin costisitoare şi aromate pe bază de trestie de zahăr aromatizata, cum ar fi charanda. În unele cazuri, băuturile din trestie de zahar sunt aromate cu mezcal pentru a produce un pseudo-tequila-ca băutură.
Un spirit cunoscut ca Aguardiente, distilat din melasă şi, adesea, infuzat cu anason, cu suc de trestie de zahăr adăugat după distilare, este produs în America Centrală şi in sudul Americii de Sud.
În Africa de Vest, în special în Liberia, sucul de trestie (de asemenea cunoscute ca romul liberian , este ieftin, puternic distilat din trestie de zahăr, care poate fi puternic de 86 proof.
În Europa, o licoare similara fabricata din sfeclă de zahăr este cunoscuta sub numele de tuzemák în Republica Cehă.
În Germania, un substitut ieftin romului întunecat este denumit "Rum-Verschnitt (literalmente: amestec de rom). Această băutură distilată produsa dupa metoda din 

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu