Primele variante de rom datează din antichitate. Dezvoltarea bauturilor fermentate, produsele din suc de trestie de zahăr sunt considerate a fi primele aparute in antichitate, India sau China şi răspândite de acolo. Un exemplu de astfel de băuturi vremelnice este brum-ul. Produse de către populatia Malaeziană, brum-ul datand de mii de ani.In secolul al-14-lea Marco Polo, de asemenea, a înregistrat in scrierile sale vorbind despre brum:” "foarte bun vin de zahăr", pe care l-a intalnit in asazarea geografica pe care o numim astazi Iran.
Originea exacta a versiunii moderne de rom nu este clara.Varianta cunoscuta astazi sub numele de rom a fost, cel mai probabil, prima fermentare din trestie de zahăr de pe insula coloniilor britanice din Barbados. Cu toate acestea, este posibil să fi avut originile sale în coloniile spaniole (Cuba din zilele noastre), în cazul în care aceasta se numeşte aguadiente sau "ardere de apă", sau, eventual, de francezi într-una din coloniile lor din Caraibe, în cazul acesta avem de-a face cu un rom cu grade mai sarace numit tafia. Prima comercializare de rom fermentat a fost din coloniile portugheze, căutand inregistrarile comerciale pentru a dovedi (cu toate acestea, este puţin probabil, ca ar exista exporturi de rom din asezarile coloniale spaniole şi portugheze, aici exportul fiind interzis si astfel de cele mai multe ori facandu-se contrabandă, pentru care nu exista înregistrări). Mai mult, teoretic, este posibil să fi fost primul concept al alchimistilor din Evul Mediu in cautarea elixirului vietii; la acea perioada chimistii denumind alcoolul substanta divina, nici lichida, nici solidă, datorat evaporarii repede în contact cu aerul . S-ar putea ca prima distilare sa fii fost chiar mai devreme, într-un câmp de trestie de zahăr din India. Inceputul istoriei romului este extreme de vag cu referire la vasta productie a trestiei de zahar,iar romul fiind un produs preluat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu