Despre vodca

             Vodca este o bautura distilată. Este un lichid limpede, care constă în cea mai mare din apă şi etanol purificat prin distilare – prin mai multe distilari - dintr-o substanţă fermentata, cum ar fi cerealele (de obicei, de secară sau de grâu), cartof sau melasa sfeclei de zahăr, precum şi o sumă nesemnificativă de alte substanţe, cum ar fi aromatice sau impurităţi neintentionate .
            Vodca , de obicei, are un conţinut de alcool de 35% pana la 50% de volum. Vodca rusă, lituaniană şi poloneză este de 40% (80 proof). Aceasta este atribuită de standardele ruse pentru producţia de vodca introdusa în 1894 de către Alexandru III. În conformitate cu Muzeul dedicat vodcii din Moscova, chimistul rus Dmitri Mendeleev (mai renumit pentru activitatea sa în dezvoltarea tabelului periodic) a găsit procentul perfect la 38%. Cu toate acestea, de-a lungul timpului bauturile spirtoase au fost impozitate cu privire la puterea lor, procentul a fost rotunjit până la 40%, pentru a simplifica calculul fiscal. In concentraţii mai mici, gratia vodcii baute (fără gheaţă şi nu în amestec cu alte lichide) se poate gusta "lungita", în timp ce vodca de peste 40% forte poate da gust de vodcă care "arde". Unele guverne au stabilit un conţinut minim de alcool pentru bautura spirtoasa numita "vodka". De exemplu, Uniunea Europeană stabileşte un minim de 37,5 % în volumul de alcool. 
            Deşi este în mod tradiţional, gustarea de vodca este recunoscuta în Europa de Est şi ţările nordice , popularitatea acesteia în altă parte se datorează mult la utilizarea sa în cocktail-uri şi in alte băuturi mixte, cum ar fi Bloody Mary, Screwdriver, White Russian, Vodka Tonic şi Vodca Martini.                                              

Niciun comentariu: