Utilizarea cuvantului "Champagne"

             Există multe vinurile spumante produse în întreaga lume, dar cele mai multe structuri juridice rezervă termenul de "Champagne", exclusiv pentru vinurile spumante din regiunea Champagne. În Uniunea Europeană şi de multe alte ţări, denumirea de Champagne este protejata legal prin Tratatul de la Madrid (1891) desemnand doar vinului spumant produs în regiunea omonima şi aderă la standardele definite pentru ca o Denumire de origine Controlata. Acest tip de protecţie juridică a fost acceptată de numeroase alte ţări din întreaga lume. Cel mai recent Canada, Australia şi Chile a semnat acorduri cu Europa, care va limita utilizarea termenului "Champagne", numai la produsele fabricate în regiunea Champagne.                                                  Chiar şi metoda Champenoise a fost interzisă ca urmare a unei decizii instanţei a UE, în 1994. Începând cu anul 2005, cel mai adesea din punct de vedere al descrierii metodei folosite pentru vinurile spumante, pentru  a doua fermentare în sticla este folosita ”metode traditionale”. Vinurile spumante sunt produse la nivel mondial, producătorii de multe ori utilizeaza termeni speciali pentru a le defini: Spania foloseste cava, Italia desemnează un spumante, şi Africa de Sud foloseşte cap classique. Un  vin spumant Italian obţinut din struguri Muscat foloseste Asti DOCG. În Germania, Sekt este un vin spumant comun. Alte regiuni franceze de vin nu se pot folosi numele de Champagne, Burgundia şi Alsacia produc Crémant.                                                                                                                                                                                                                             

Niciun comentariu: