Romanii au fost primii care au plantat viţă de vie în Franţa de nord-est, pe aceasta regiunea fiind cultivate culturi de la cel puţin inceputul secolului 5, posibil mai devreme. Vinuri din regiunea Champagne erau cunoscute înainte de timpurile medievale. Bisericile detineau proprietatea podgorilor şi călugării produceau vin pentru utilizarea în sacramentul Euharistiei. Regilor francezi s-au uns, în mod tradiţional, la Reims si la Champagne, vinul a fost servit ca parte a festivităţile încoronării. Locuitorii regiunii Champagne fiind invidiosi de reputaţia vinurilor obţinute de către vecinii lor din Burgundia de sud şi au căutat să producă vinuri cu denumiri egale. Cu toate acestea, climatul nordic, a regiunii au dat locuitorilor din Champagne, un set unic de provocări în a face vin rosu. La extrema viticulturii durabile, strugurii copti erau storsi la maturitate deplina şi, adesea, tonificand nivelurile de aciditate şi scazand nivelul zahărului. Vinurile fiind mai uşor consistente şi mai subţiri decât vinurile din Burgundia. Incercarea era o reusita de a se întrece pe ei insisi.
Omul de ştiinţă englez şi medic Christopher Merret certifica un adaos de zahăr la un vin inainte de a doua fermentaţie, şase ani înainte ca Dom Perignon sa fii pus piciorul în Abatia Hautvillers şi aproape 40 de ani înainte ca renumitul călugăr benedictin sa fii sustinut inventia Champagne. Spre deosebire de legenda si credinte populare, Dom Perignon nu a inventat vinul spumos. Merrett s-a prezentat Societatii Regale cu o hârtie în care acesta detalia ceea ce acum se numeşte Champenoise méthode în anul 1662. Deşi Dom Perignon nu a inventat bautura, el a făcut multe progrese în dezvoltarea producţiei băuturii, inclusiv deţine inventia dopului de pluta acoperit cu un guler de sarma pentru a rezista la presiunea fermentaţiei. În Franţa, primul spumant Champagne a fost creat din greşeală; presiunea sa determinand-o să fie numita "vinul diavolului", astfel dupa cum a explodat sticla sau plută departe prea brusc. Chiar şi atunci când a fost în mod deliberat produs ca un vin spumant, Champagne a fost pentru un timp foarte lung imbuteliata prin metode rurale. Sampania nu a fost produsa utilizand metoda Champenoise până în secolul al 19-lea, aproximativ 200 de ani de la inregistrarea documentelor lui Christopher Merret. 

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu