Tipuri de whisk(e)y-uri

            Whisky-ul este produs din mai multe cereale crescute in anumite domenii. Acesta difera prin produsul de bază, conţinutul de alcool şi prin calitate.
          Malt-ul este whisky-ul obţinut în întregime din orz incoltit şi distilat într-un cazan.
          Bobul provine din orzul incoltit si neincoltit   împreună cu alte cereale, de obicei, este lasat prin marturie scrisa “brevet” sau lasat prin viu grai "Coffey". Până de curând a fost folosit doar în amestecuri, acum exista pentru comercializare boabe pentru scotch-uri. Boabele incoltite şi neincoltite sunt combinate în diverse moduri.
            Vatted Malt este un amestec din malţ din diferite distilerii. În cazul în care un whisky este etichetat " malţ pur" sau doar "malt" este aproape sigur a fi un vatted whisky.  De asemenea, uneori, fiind etichetate ca "blended malt" whisky.
           Single malt whisky este malt whisky-ul dintr-o singură distilerie. Cu excepţia cazului în care whisky-ul este descris ca fiind dintr-un singur butoi .Single malt whisky din mai multe butoaie şi diferiti ani este un amestec obţinut cu un gust recunoscut tipic distileriei. În cele mai multe cazuri, un singur nume de malţ va fi cea a distileriei, cu o declaraţie de vârstă şi probabil, unele indicaţii ale unor tratamente speciale, cum ar fi maturizarea într-un butoi.                                                                           Whiskey-ul pur (pure pot still whiskey) se referă la un whiskey distilat într-un cazan (la fel ca şi single malt), piureul de amestec de orz incoltit şi neincoltit. Este exclusiv în Irlanda.                   Whisky-ul amestecat (blended whisky) este făcut dintr-un amestec de cereale incoltite si neincoltite. Un whisky, pur şi simplu descris ca whisky-ul scotian sau whiskey-ul irlandez este, cel mai probabil, poate fi un amestec în acest sens. Un blended whisky este un amestec, de obicei, de la mai multe distilerii, astfel încât amestecul poate produce o aromă în concordanţă cu un brand şi numele de marcă  de aceea, nu va conţine numele distileriei. Jameson Irish whiskey este o excepţie şi vine doar de la o distilerie. Cu toate acestea, "amestecul" poate are alte sensuri. Un amestec de malt din diferite distilerii (mai mult de obicei numit vatted malţ) se refera ca fiind un "amestec de malţ" şi un amestec de whisky din cereale, uneori, nu malt va purta denumirea "amestec de cereale" .          
            Butoaiele pentru whisky-uri sunt rare, doar cele mai bune whisky-uri sunt îmbuteliate în acest fel. Acestea sunt imbuteliate in butoaie netratate. Distilator este invitat de băutor a trata  până la nivelul oferiri unei  puternice savoare .
              Whisky-urile nu se invechesc in sticle, doar în butoi, astfel încât "vârsta" unui whisky este perioada de timp între distilare şi îmbuteliere. Aceasta reflectă cât de mult un butoi a interactionat cu whisky-ul prin schimbarea sa chimică, culoare şi gust. Whisky-urile statute în flacoane mai mulţi ani, pot avea o valoare intima, dar nu sunt "vechi" şi nu vor fi neapărat "mai bune" decât cele,mai recent imbuteliate. Whisky-urile mature sunt doar in butoaie din lemn pentru un timp similar. Cele mai multe whisky-uri sunt vândute la tărie alcoolică apropiata de 40%.                                                                                                             

Niciun comentariu: