Un "vin" este unul facut din struguri asa ca toti recoltati într-un anumit an, şi etichetati ca atare. Cele mai multe ţări permit vinului, sa includa o parte din recolta etichetand-o la un alt sezon. Variantele caracteristice vinului de la an la an pot include subtile diferenţe de culoare, gust, miros, consistenta şi de pastrare. Vinurile de masă roşii de inalta calitate se impun in valoare, aroma si vârsta. În consecinţă, nu toti entuziaşti şi comercianţi de vin obisnuiesc sa pastreze sticlele de un vin bun mai ales pentru un viitor consum.
În Statele Unite, certificarea unui vin este raportat la o anumita recolta şi etichetat cu regiunea de origine sau de catre viticultorii americani prin (AAV-aria americana viticola), vinul trebuie să conţină cel puţin 95% din volumul său din struguri recoltaţi în acel an. În cazul în care un vin nu este etichetat cu o regiune de origine sau de AAV cerinta procentulului este redusa la 85%.
Recoltele vinurilor ale aceluiasi an sunt imbuteliate, în general, într-un singur lot, astfel încât fiecare sticla va avea un gust similar. Factorii climatici pot avea un mare impact asupra caracterului vinului, în măsura în care diferite recoltele aceleiaşi podgorii poate varia în mod dramatic în gust şi in calitate. Astfel, vinuri aceleiasi recolte sunt produse care urmează să fie individual caracterizate de recolte şi se servesc varf de gama recomandat de producători de vinuri. Recoltele superioare, cu reputaţia de la producători şi al regiunilor, se vand de multe ori la ptreturi mult mai mari decât preţurile recoltelor obisnuite medii. Unele vinuri care nu depind de anul recoltei, cum ar fi Brunello sunt inbuteliate numai in cea mai buna medie a recoltelor.
Vinurile care nu provin de la aceiasi recolta pot fi amestecate mai mult cu o recolta de vin coerenţă, un proces care permite factorilor de decizie sa păstreze o piaţă, o imagine de vânzări şi să se menţină, chiar şi în ani nefavorabili. Un studiu recent arată că pentru consumatorii obisnuiti, anul de recoltă nu poate fi la fel de important si perceput ca un vin de calitate asa cum s-a crezut pana in prezent, deşi pentru cunoscatorii de vin continuă să aiba o mare importanţă.


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu