Degustarea vinului

Judecând culoare este primul pas într-o degustare de vin
Degustare vinului este o examinare şi o evaluare senzorială a vinului. Vinurile sunt formate din compusi chimici, care sunt similare sau identice cu cei ai fructelor, legumelor şi condimentelor. Dulceata de vin este determinata de cantitatea de zahăr reziduala în vin, după fermentare, în raport cu aciditate prezenta în vin. Vinul sec, de exemplu, are doar o cantitate mică de zahăr rezidual. Bautorii de vin lipsiti de experienţă  deseori au tendinţa de a asocia gustul vinului sec cu dulceata fructelor coapte dulceaţa în cazul de fata este de fapt un vin foarte uscat.
Aromele individuale pot fi de asemenea detectate, ca urmare a unui amestec complex de moleculele organice, cum ar fi esterii şi terpenii continuti in ust sau in vin. Degustatorii de multe ori pot distinge aromele unei anumite caracteristicii de struguri şi aromele care rezultă din alţi factori, în vinificaţie, în mod intenţionat sau nu. Cea mai tipica intenţionata aroma a vinului sunt cele care sunt cuprinse de imbatranirea în butoaie de stejar, de ciocolată, vanilie, cafea sau aproape întotdeauna vinul pastrat in butoaie din lemn de stejar.
Aroma vinului provine de la compuşi volatili din vin, care sunt eliberati în aer. Vaporizare acestor compuşi poate fi grabita prin desfacerea sticlei de vin sau de servire  vinurilor la temperatura camerei. Pentru vinurile roşii, care sunt deja foarte aromate, cum ar fi Chinon şi Beaujolais, multe persoane le prefera refrigerate.                                                                                                                                                                
       

Niciun comentariu: