Art Latte


           Art Latte este un stil de turnare a spumei de lapte (realizata cu ajutorul unor curenti de aburi) într-un shot de espresso cu scopul de a crea un model la suprafaţa. Aceste modele poate fi create prin simpla turnare sau pur şi simplu desenate stratul superior al spumei. Art Latte este deosebit de dificilă pentru a crea în mod consecvent, datorită condiţiilor exigente impuse atât de realizarea unui espresso cat şi de consistenta laptelui. Imaginatia crearii de modele este limitată de experienţa barmanului şi de calitatea unui espressor. Turnarea în sine devine ultima provocare pentru artistul in Art Latte.
        Crearea spumei de lapte impune introducerea de abur sub presiune asupra laptelui pana la o anumita cantitate. Pentru ca laptele este turnat, acesta in prima faza este lichid, urmand ca apoi in faza de spuma sa fie impins la suprafata. In cazul in care spuma laptelui si espresso-ul sunt corect executate, spuma adaugata peste espresso se va ridica la suprafata pentru a crea modelul dorit.
         Continutul de spuma este controlat de barman in timpul procesului de aburire. Prea multa spuma creeaza o suprafata totala de culoare alba (cappuccino), neomogena. Pentru a turna  Art Latte, laptele ar trebui sa fie stralucitor, usor gros si sa aiba bule foarte mici uniforme (catifeaua laptelui).  

Niciun comentariu: