Prezentarea cafelei

             Dupa preparare cafeaua poate fi prezentata intr-o varietate de feluri. Turnata direct din cafetiera si servita fara zahar sau aditivi, black coffee, sau cu lapte si frisca sau cu ambele (white coffee).Atunci cand este servita rece este numita si cafea rece (iced coffee).                                                                             Cafeaua avand la baza espresso are o mare varietate de prezentari posibile. In forma sa cea mai de baza este servita dintr-o inghititura (a shot in the dark) , doua  espresso trase in oglinda umpland o ceasca de cafea suna a dublu espresso. Mai multe adaptari de stil cafeaua americano, un espresso cu adaugare de apa fierbinte. Procesul prin adaugarea espresso-ului de apa fierbinte pastrandu-si crema este cunoscut ca un espresso lung, restrictionarea apei impinse prin doza a unui espresso, opusul unui espresso lung, obtinem un ristretto. Laptele poate fi adaugat in diferite forme peste espresso:  laptele fierbinte adaugat peste espresso face un café latte, adaugand parti egale de lapte fierbinte si spuma de lapte devine un cappuccino, iar o bucla de spuma de lapte in partea de sus a unui espresso creeaza un cafe macchiato. Frisca poate fi adaugata peste espresso: frisca batuta adaugata peste un espresso face un cappuccino con panna.                                                     Cafeaua cu arome are o traditie foarte mult etnica, adaugarea de siropuri, arome si/sau condimente dau o tenta cafelei de altceva, ciocolata este cel mai comun aditiv, fie presarata la partea de sus sau adaugarea de forme desenate cu sirop.                                                                                                                 Frappe-ul este o spuma acoperita cu gheata realizata din cafea instant. Frappe-urile sunt disponibile in trei grade de dulceata, determinat de cantitatea de zahar (fara zahar, cu 2 lingurite de zahar, cu patru lingurite de zahar). Toate soiurile pot fi servite cu lapte sau fara. Cafeaua rece compusa din espresso si inghetata cu arome de vanilie sau caramel poarta denumirea de affogato.                                                                        

Niciun comentariu: